Specialisaties
Binnen de praktijk passen we de volgende behandelmethodes toe
Osteopathie
Osteopathie is een manuele behandelwijze waarbij de therapeut alleen met de handen werkt. De insteek van osteopathie is balans terugkrijgen in de drie verschillende systemen van het lichaam. Dit zijn: het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het cranio-sacraal systeem.
Het bewegingsapparaat
Het bewegingsapparaat heeft betrekking op alle spieren pezen en gewrichten en speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven en ook vaak in de klacht die jij als patiënt ervaart.
Het orgaansysteem
Het orgaansysteem omvat alle organen, binnen dit systeem wordt gekeken naar de beweeglijkheid van een orgaan en de mogelijkheid tot afvoeren van afvalstoffen. Net zoals een knie moet een orgaan goed kunnen bewegen om bijvoorbeeld de ademhaling te kunnen volgen. Wanneer dit niet mogelijk is dan kan dit op verschillende plekken in het lichaam voor problemen zorgen.
Het cranio-sacraal systeem
Onder het cranio-sacraal systeem vallen de schedelbotten, het ruggenmerg en de hersenvliezen. Een goed voorbeeld van een klacht aan dit systeem is: hoofdpijnklachten na een val op het stuitje.
Wanneer de drie bovenstaande systemen goed met elkaar in balans zijn dan kan het lichaam optimaal functioneren.

Manipulatie & soft tissue technieken
Deze specialisatie stelt mij in staat om de 7 verschillende regio’s van het lichaam apart en gecombineerd te onderzoeken en behandelen.
De 7 regio’s zijn:
- Het ilio-sacraal gewricht (de beweging van het bekken ten opzichte van het staartbeen)
- De heup, knie, enkel en voet.
- Het sacro-iliacaal gewricht (de beweging van het staartbeen ten opzichte van het bekken)
- De lumbale wervelkolom
- De thoracale wervelkolom en de ribben
- De cervicale wervelkolom en de schedelrand
- De schouder, de elleboog, de pols en de hand.
De technieken zijn gericht op het opheffen van blokkades in de wervelkolom en gewrichten door middel van manipulaties en zachte mobilisaties.
Daarna worden de soft tissue technieken (technieken op zacht weefsel zoals pezen en spieren) gebruikt om volledige ontspanning en balans terug te krijgen in het lichaam.

Dry needling
Dry needling is een behandelmethode waarbij met een dunne acupunctuurnaald een triggerpoint (knoop) in de spier aangeprikt wordt. Hierbij wordt geen vloeistof ingespoten, vandaar de naam ‘dry’ needling.
Het gebruik van deze techniek is een mooie aanvulling op een behandeling om een directe ontspanningsprikkel aan de spiervezels te geven.
Wat gebeurt er tijdens dry needling?
Ik ga op zoek naar triggerpoints in de spier, dit zijn verhardingen die je in sommige gevallen ook zelf al eens gevoeld hebt. In de volksmond worden deze triggerpoints ook wel knopen of spierknopen genoemd. Deze knopen kunnen lokaal pijnklachten veroorzaken en een reden zijn dat een spier niet goed kan ontspannen. Dit kan klachten van overbelasting, kramp of bewegingsbeperkingen als gevolg hebben.
Op de plek van de gevonden triggerpoint wordt het naaldje ingebracht, dit is volledig pijnloos. Dan ga ik op zoek naar het pijn uitlokkende punt in de spier om lokaal een aanspanning op te laten treden. Dit noemt men ook wel een twitch. Dit kan gepaard gaan met een diep en zwaar gevoel in de spier, wat te vergelijken is met kramp. Na deze prikkeling zal de spier zich weer herstellen tot een normale basisspanning.
Dry needling is geen behandeling op zichzelf. Het zal altijd een onderdeel zijn van een breder behandelplan voor herstel, en om klachten in de toekomst te voorkomen.


Sport specifieke revalidatie
Met tenminste 10 jaar ervaring in nationale en internationale topsport en bijscholing gericht op kracht revalidatie en sport specifieke klachtenbehandeling heb ik ruimschoots ervaring om zowel de recreant als de topsporter te behandelen.
Van spierkramp tot verzwikte enkel en van een ontstoken achillespees tot een geblokkeerde wervel. Dit alles kan het sporten behoorlijk in de weg zitten en daar help ik je graag bij.
Door een brede blik te houden bij het vaststellen van de oorzaak kunnen we samen aan het werk om het sporten weer leuk en pijnvrij te maken.
