Over Tim Balvers
Mijn
Sportverleden
Met een topsport verleden binnen twee verschillende sporten is mijn interesse in het maximaal laten presteren van lichaam en geest altijd groot geweest.
Vanaf jonge leeftijd heb ik op nationaal niveau geschaatst waarna ik in 2010 de overstap maakte naar bobsleeën. Deze beide sporten zijn van grote invloed op mij geweest en hebben mij gevormd als persoon. Onder andere het doorzettingsvermogen, de punctualiteit en het doelgericht werken hebben hierin een grote rol gespeeld. Daarbij heeft de grote verscheidenheid aan trainingen en het werken met topcoaches mij heel veel ervaring gegeven binnen hardloop-, kracht- en teamsporten.
In de periode dat ik schaatste heb ik de studie fysiotherapie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Na het succesvol afronden in 2010 heb ik mijn werk als fysiotherapeut gecombineerd met bobsleeën op internationaal niveau.



Mijn leerproces
In 2015 beëindigde ik mijn topsportcarrière om mij volledig te kunnen richten op mijn werk als fysiotherapeut. Met mijn achtergrond in de topsport was het een logische keuze om mezelf verder te ontwikkelen op sportspecifiek gebied. Daarbij hadden alle jaren die ik zelf aan topsport had besteed mij al dusdanig geschoold dat ik mij ook breder kon gaan ontwikkelen. Mijn wens was dat ik iedere patiënt, op alle gewenste vlakken, kon helpen en begeleiden naar een gezond en goed functionerend lichaam.
Tijdens mijn behandeling kwam ik steeds vaker tot de conclusie dat er over het algemeen te weinig naar de patiënt en het lichaam in zijn geheel gekeken wordt. Een lichamelijke klacht ontstaat vaak uit een eerder ontstane disbalans ergens in het lichaam. Dit hoeft niet zozeer door beweging te komen, maar kan ook door onze hedendaagse levensstijl veroorzaakt worden. In plaats van enkel de klacht aan te pakken (symptoombestrijding), zou het dan ook beter zijn om het breder te bekijken. Door bijvoorbeeld te kijken naar hoe alle lichamelijke structuren ten opzichte van elkaar bewegen, kan een probleem bij de wortel worden aangepakt.
Dit is één van de redenen waarom ik in 2018 aan de studie osteopathie aan de International Academy of Osteopathy in Zeist ben begonnen. Binnen de osteopathie wordt er vanuit een holistische blik naar de persoon en klachten gekeken. Hierbij komt uiteraard de locatie van de klacht aan bod, maar kijken we ook naar een eventuele disbalans ergens anders in het lichaam. Deze disbalans kan de klachten in stand houden of zelfs veroorzaken. Lees hier meer over osteopathie.
Met deze holistische aanpak streef ik naar het beste resultaat voor jou als patiënt. Voel je welkom om een afspraak te maken wanneer je lichamelijk ongemakken ervaart.
Met tenminste 10 jaar ervaring in nationale en internationale topsport en bijscholing gericht op kracht revalidatie en sportspecifieke klachten behandeling heb ik ruimschoots ervaring om zowel de recreant als de topsporter te behandelen.
Van spierkramp tot verzwikte enkel en van een ontstoken achillespees tot een geblokkeerde wervel. Dit alles kan het sporten behoorlijk in de weg zitten en daar help ik je graag bij. Door een brede blik te houden bij het vaststellen van de oorzaak kunnen we samen aan het werk om het sporten weer leuk en pijnvrij te maken.